sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Oivallisia juttuja parin viikon ajalta

Kerään tähän ylös treenikertomuksia Oivan kotitehtäviin liittyen.


Kosketuskeppi:
Vauhdin ongelmana ollut kepin syöminen...
Sessiossa toistoja n. 10. Ekan session kriteeri oli suu kiinni lähestyminen. Aluksi muutama haukkasu, joista keppi piiloon, sitten loput lähes onnistuneita toistoja. Muutaman lähes haukkaisun naksautin, mutta se ei onneksi häirinnyt edistymistä.
Tokan session kriteeri jo nenähipaisu (suu kiinni). Aluksi taas muutama haukkasu, joista keppi piiloon, sitten loput onnistuneita hipaisuja.
Kolmas sessio ja sama nenähipaisu kriteeri. Sujui alusta saakka moitteetta!

Tein yhden session eri päivänä, jolloin kriteerinä oli kunnon kosketus (suu kiinni) ja nehän sujui lähes täydellisesti! Muutama suu auki kosketus (ei kuitenkaan haukkasuja), mutta muuten priimaa.

Tein kaksi sessiota taas eri päivänä. Ekan kriteeri oli sama kunnon kosketus (suu kiinni). Toistojen keskellä pari haukkasua, joista ei palkkaa ja silloin Vauhti teki nenäkosketukset kuitenkin. Muuten hyvät kosketukset.
Tokan kriteerin tarkoitus oli lisätä kestoa. Yritin kerralla vähän liikaa, sillä Vauhti ehti aika usein (ehkä puolet?) irrottaa ennen naksua. Jaksoi kuitenkin yrittää aina uudestaan.

Ympyrätyöskentely:
Tein kaksi sessiota omassa kotipihassa. Vauhti teki kävellessä tätä ihan hyvin, palkkasin lelulla eteenpäin kun tassut oli maassa ja Vauhti ei jätättänyt. Lisätessäni vauhtia tokaan sessioon, Vauhti innostui niin että muutaman kierroksen jälkeen nappasi mua mahasta.. Kivahdin siitä ja pistin Vauhdin sisälle odottamaan vuoroaan ja tein toisen koiran kanssa pienen treenin. Jatkoin Vauhdin kanssa mihin jäätiin ja tassut pysyi paremmin maassa, mutta selvästi epävarmuus lisäsi jätättämistä. Jätättämistä oli etenkin myötäpäivään ulkokehällä kulkemisessa.
Ensi kerralla hidastan vauhtia vähän ja yritän palkata oikeasta paikasta paremmin + tehdä isommalla ympyrällä.
(Sivuhuomautus: Plyush teki tätä ihan törkeen hyvin!!)


Siirtymiset:
Namimagneetti toimii meillä tosi hyvin, Vauhti kulkee mukana lähes tuoksun voimin.

Sen sijaan pantakuljetukset aiheuttaa vähän päänvaivaa. Ne sujuu todella hienosti kun edetään kohti tehtävää lepopaikalta, mutta kuljetus tehtävän loppupisteestä (palkan luota) alkupisteeseen onkin toinen juttu. Siinä Vauhti venkoilee toisinaan minkä kerkeää. Kivaa toki että sillä on intoa suorittaa tehtävä, mutta ei huvittaisi roikkua pannassa mielin määrin. Eli siinä kohtaa tarvitaan vielä paljon palkkaa pantakuljetuksessa.

Lelukuljetuksessa ongelma on irtipäästäminen. Myönnän kyllä, että ei ole tullut irrottamista ihan kauheasti treenattua, joten se on tämän kuljetuksen treenipaikka.

Lelupalkasta siirrän usein lelukuljetuksella alkuun päin, sitten vaihdan namimagneettiin ja siitä pantakuljetukseen. Vauhdin kanssa oon treenannut tällä 'treenikupla'-idealla alusta lähtien, joten koira on siihen tottunut.Ohjaajaan kohdistuva toiminta:

Tein kolme periodia, joissa 3 sessiota, parin päivän väleillä. Toistoja kourallisen nameja verran per sessio.

1. periodi
Vauhti tarjoaa tosi kivasti liikettä (+ katsekontaktia muhun) joten tein vain yhden session sitä, kriteeri oli vain kääntyminen ja askellus muhun päin. Toisen session namit pyrin heittämään aika kauas ja kriteeri oli vauhdikas liike mua kohden. Sujui tosi hyvin, ei yhtään hassia. Kolmas sessio samalla kriteerillä ja tuntui että vauhti vain kasvoi!

2. periodi
Ekan session kriteeri liike mua kohden, sujui hyvin. Sitten päätin testata kuinka lähelle Vauhti tulee, eli päätin klikata vasta kun Vauhti olisi ison (minun) askeleen päässä musta. Aluksi Vauhti himmaili suunnilleen puolessa välissä (eli missä olin varmaan aiemmin tahattomasti useasti naksauttanut), mutta rohkaistui sitten toistojen edetessä. Kolmannen session pidin samalla kriteerillä ja hidastuminen häiveni koko ajan.

3. periodi
Ekan session tein askeleen etäisyydellä, se sujui kivasti. Toisen session kriteerinä pidin jo lähes kosketusetäisyyttä. Siinä Vauhti joutuikin jo tekemään kunnolla aivojumppaa. Se ei tuntunut pääsevän yli edellisestä 'rajasta'. Se tuli melkein kriteeriin, pysähtyi, tarjosi katsekontaktia, haukahti, peruutti ja tuli sitten kriteeriin. Tämä toistui useamman kerran kunnes viimeiset toistot tuli melko sujuvasti. Kolmannen session päätin pitää saman kriteerin, mutta yritin kiinnittää namien reippaaseen heittelyyn että sain Vauhtiin vauhtia. Kolmas sessio alkoi muutamalla tahmealla toistolla, mutta parani loppua kohden ja sain jopa muutaman oikein vauhdikkaan suorituksen!

Vapautussana:
Olen treenannut tätä Vauhdin kanssa jonkin verran aikaisemmin "Race to reward" tyylillä. Viime aikoina olen opettanut istumiseen häiriötä aika paljon ja nyt ongelmaksi on muodostunut se ettei Vauhti 'vapaudu'... Tänään treenasin kotipihassa siis niin, että ensin pelkkää lelulle juoksua muutaman kerran vapautussanan kera. Sitten siirsin koiran namimagneetilla > siirsin käden pantakuljetukseen > pyysin istumaan (Vauhti istui) > otin muutaman askeleen sivuun, ja yritin sanoa 'mennään' mahdollisimman eleettömästi ja kun Vauhti liikahti eteenpäin heitin lelun eteenpäin. Tämä alkoi sujua heti kuin tanssi! Kriteeri oli koiran nouseminen seisomaan + liike eteenpäin. Treenasin muuta välillä ja otin sitten vielä sen jälkeen muutaman kerran pihassa samalla kriteerillä.

Illalla tein vielä sitten sisällä eteisessä samaa namilla, ja silloin huomasin liikkuvani helposti liian aikaisin - eli tässä myös minun treenikohtani! Mutta mikä tärkeintä Vauhti ponkaisi ylös heti vapautussanan kuultuaan ja otti useamman askeleen eteenpäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti